Instrucțiuni pentru imprimarea țintelor

Pentru formatul standard A4: La printare veti intra in meniul corespunzator si veti alege File / Page Setup , bifand optiunea "Portrait", astfel ca imaginea sa fie tiparita "in picioare".
Treceti apoi la optiunea "Margins (millimeters)" si inlocuiti setarile implicite cu "ZERO", in asa fel incat pagina sa aiba marginile stabilite de noi in imagini, fara alte adaosuri.... Bifati "Centering" inclusiv la optiunile orizontal si vertical, apoi bifati "Fit to 1 by 1 page".

Test de penetrare cu o replica airsoft cu puterea de 2 Jouli

duminică, 10 martie 2013

Experimentele efectuate cu bile airsoft permit sa se estimeze viteza minima pentru o bila de a penetra în piele ( penetrarea înseamna ca peletele sferice intra mai mult de jumatate in piele). În 1978 a fost masurata viteza critica pentru penetrarea pielii ce poate fi empiric data de formula: 
Unde m este masa unui glonte sferic, în grame. Acest lucru înseamna ca un proiectil tipic de 0.20 g airsoft va penetra pielea la 136.7 metri pe secunda (448 ft / s), sau 1.87 Jouli.

La o putere de 2 Jouli si folosind bile de 0,32 grame, penetrarea pielii umane e asigurata la o viteza de 112 m/s.

Trebuie sa retinem ca aceste date sunt calculate pornind de la energia si viteza furnizate la iesirea bilei de pe teava. Dupa cum stim, aceste valori scad odata cu distanta, astfel ca o replica ce dezvolta 3 pana la 3,2 jouli initiali, va asigura penetrarea pielii cu bile de 0,20 grame pana la distante cuprinse intre 5 si 7,5 metri, adica pana in punctul in care valoarea energiei scade la aproximativ 2 Jouli. Putem astfel determina distanta minima de siguranta ca fiind de 10 metri pentru astfel de replici.
De asemenea vezi graficul alaturat:

Observati rana din imginea foto si luati nota de faptul ca a fost produsa cu o replica de doar 0,5 Jouli, de la o distanta de aproximativ o jumatate de metru cu o bila de numai 0,20 grame. In mod evident pielea nu a fost penetrata in sensul celor explicate mai sus, dar tot a curs o picatura de sange... Trebuie sa luam in calcul ca o replica de 1,5 Jouli masurati la gura tevii, ajunge sa propulseze bila cu doar 0,5 Jouli la o distantanta de 12-13 metri, iar o replica de 3 Jouli la o distanta de 22-24 metri! 

In imaginea urmatoare se observa cum bila a penetrat complet pielea bratului trecand pana la tesutul de dedesubt!





In ultima fotografie se observa o rana produsa de Carabina Ruger MK1 ( peste 3 Jouli putere in variantele modificate) cu bile de 0,36 grame de la o distanta de aproximativ 6 metri. Fotografia este facuta la o zi dupa neplacutul eveniment. De luat in seama este faptul ca persoana impuscata purta o bluza de trenig care a atenuat intrucatva puterea loviturii. Cu toate acestea pielea a fost sparta si s-a produs sangerare!.... cat despre durerea resimtita, nici nu are rost sa vorbim! 



-----------------

Thickness for pancakes: 2.5 - 3 mm. Grosimea clatitelor : 2,5 - 3 mm. 

Grosimea pielii umane variaza intre 0,5 - 5 mm. Human skin thickness: 0.5 - 5 mm.
----------------
IMPORTANT! In cazul replicilor cu puterea cuprinsa intre 2 si 3,5 Jouli, distannta de siguranta fata de tinta ( in cazul jocurilor airsoft ce presupun lovirea adversarului cu bb-urile trase) este de  CEL PUTIN 10 METRI. De asemenea recomandam utilizarea unei imbracaminti adecvate, ceea ce reduce substantial riscul de ranire!


Urmariti doua videoclipuri interesante, pe aceasta tema:



Funny BB Gun Penetration Test using .24 cal to ... pancakes!

ri

Vedeti si graficul de mai jos:















10 comentarii

Anonim spunea...

daca punem coli de hartie una peste alta pana la o grosime de 4 mm si tragem cu MK1, bila trece prin colile respective.

10 martie 2013 la 08:09
Anonim spunea...

Se poate realiza penetrare pielii umane cu mai puțină energie decat 4 Jouli. Cititi aici:
http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02096436?LI=true

13 martie 2013 la 07:54
Sandu Cosmin spunea...

Accesati linkul acesta:
http://www.brassfetcher.com/Airguns/177%20Caliber%20Airgun%20Terminal%20Performance.pdf
si vedeti ca s-au facut nenumarate teste de penetrare in gel balistic cu diverse pellete si bb-uri pentru arme cu aer comprimat cal 0.177 (4,5 mm) si s-a constatat ca cu bile comparabile ca greutate cu cele de airsoft (5,2 grains steel bb's= 0,33 grame bile de otel) la o viteza de 400 fps (121,5 m/s) avem o penetrare de 2 inci (5 cm.) la o putere de 2,45 Jouli a armei.
La o viteza de 450 fps (137 m/s) avem o penetrare de 2.4 inchi (6 cm.) si o putere a armei de 3,1 Jouli.
Testele se fac de la o distanta de 10 picioare adica 3 metri de blocul de gel balistic si apoi se masoara penetrarea. Se pot face si teste acoperind blocul de gel cu un material textil pentru a simula penetrarea asupra unui corp imbracat....
Toate testele dovedesc ca bilele de 4,5 mm cu greutatea de 0,33 grame penetreaza MINIM 5 cm. in gel.
Problema este ca aceste date pot fi doar aproximativ transferate la airsoft din cauza ca aici avem calibrul 6 mm si nu 4,5 mm iar bilele sunt de teflon si nu de otel....
Intr-adevar, la un calibru mai mare, avem o forta de frecare mai mare si deci penetrarea e mai mica.
Totusi, se pot face teste cu gel balistic si la airsoft (vezi pe net cum se face acest gel!) si vom vedea ca orice replica airsoft cu puterea de cel putin 2,5 Jouli asigura o buna penetrare cu bile de metal de exemplu 0,30 grame aluminiu.... patrunderea fiind de minim 1-1,5 inci adica 2,5-3,8 cm.
Astfel, se recomanda ca in niciun caz sa nu se foloseasca replicile airsoft cu puterea de minim 2,5 Jouli la distante mai mici de 5 sau chiar 10 metri!

16 martie 2013 la 01:29
Anonim spunea...

buna miam comandat de pe un site de la noi un revolver ruger super hawk.din cate mam uitat eu pe net trebuia sa scrie pe pistol made in taiwan,dar pe al meu nu scrie asa ceva.e "fake"adica facut pe vapor,ca scrie doar afbricat sub licenta "umarex"

19 martie 2013 la 15:38
Anonim spunea...

Pentru Sandu Cosmin: Cifrele de penetrare ar putea să nu fie exacte... Calibrarea standard este de 85 mm penetrare in gel balistic, atunci când se trage cu bb standard de oțel de 0.177 calibru la 180 m pe secunda (590 ft / s). Necalibrarea gelului balistic in mod corect poate arăta o variație de până la + sau - 50%! Mai mult, pielea animalelor rezista de penetrare mult mai mult decât tesutul muscular simulat de gelatină. Țesutul pielii umane pe tors rezista la penetrare la fel de mult ca 50 mm (2 inci) de mușchi (gel balistic), iar pielea de cal este echivalentul a aproximativ 200 mm (7,9 inci) gel baistic sau tesut muscular.
Astfel, dacă penetrarea este de 8,5 cm in gel balistic, putem spune că rezultatele asupra unei tinte umane reale NU vor fi tot de 8,5 cm, datorita exact celor expuse mai sus, respectiv diferentele de calibrare si grosimea pielii... totusi, putem spune ca la o penetrare de 8,5 cm in gel, corespunde aproximativ o pătrundere de 3,5 cm in corpul uman (piele + tesut muscular), cum ziceam mai sus.

19 martie 2013 la 19:35
Anonim spunea...

Azi am testat pistolul MK1 cu bile UMAREX de otel de 0,86 grame. Am tras la tinta. Am ramas uimit de precizia acestor bile! Majoritatea s-au dus fix intr-un cerc de 2,5 cm diametru de la distanta de 7 metri. Nu am spatiu mai mult in casa asa ca nu am avut cum sa-l testez la distanta mai mare deocamdata. Bilele nu se mai duc in sus ca alea mai usoare, ba chiar a trebuit sa ridic putin inaltatorul. Iau linia de ochire exact sub buulseye al tintei si trag avand grija sa nu misc deloc mana... e super acurat! Puncte in minus: bilele sunt ff grele si consuma mult gaz (am Walther). Trag maxim 35 bile otel la un plin de incarcator.

15 aprilie 2013 la 10:19
Anonim spunea...

am tras si eu cu MK1 cu bile de otel de 0,86 grame si pot sa spun ca are putere foarte mare. sparge borcanul de sticla de la 5-7 metri din prima impuscatura!

13 mai 2013 la 10:06
Anonim spunea...

confirmm si eu puterea acestui pistol, e excelent! si ieftin! uitati un link aici:
http://youtu.be/OasqYR4YKCI

4 iunie 2013 la 09:38

Nicaieri in textele publicate ca articole nu se incurajaza folosirea replicilor paintball sau airsoft pentru controlul daunatorilor sau pentru auto-aparare, dimpotriva sunt explicate in detaliu si cu citate cele specificate de legislatia de la noi, sunt expuse date tehnice din care reiese in mod clar ca astfel de replici nici nu au putere de stopare a adversarului, etc.
Inainte de a emite judecati cum ca autorul articolelor "confunda airsoftul cu autoapararea" (exista o astfel de remarca pe Facebook), - ar fi bine sa cititi cu atentie textele la care faceti referire.
Cat despre comentariile unora dintre useri.... pe acest blog fiecare e liber sa spuna ce vrea si sa ceara pareri si informatii. Singura conditie e sa respecte un minim de limbaj politicos.
Aviz amatorilor de scandal: Vor fi sterse toate comentariile injurioase, ori cele care incita la astfel de practici! In caz de recidiva se va da BAN pe IP.
Toate cele bune.

16 iunie 2014 la 07:11
Mihai Bogdan spunea...

Salutare impatimiti...va rog sa-mi spuneti parerea dvs (consider ca sunteti destui specialisti), cu privire la pistolul ce l-am achizitionat si anume Beretta m90two co2, am ale intre walter-ul p99-co2 care acum scoate doar 2jouli si Enforcer tot pe co2. Mentionez ca am utilizat pana acum doar pe greengas beretta m92f, dar nici nu am vrut sa depasesc 300lei am tinut cont si de asta, voi ati tras cu modekul acesta sau ati avut probleme ? Multumesc.

4 martie 2015 la 23:27

Trimiteți un comentariu