Instrucțiuni pentru imprimarea țintelor

Pentru formatul standard A4: La printare veti intra in meniul corespunzator si veti alege File / Page Setup , bifand optiunea "Portrait", astfel ca imaginea sa fie tiparita "in picioare".
Treceti apoi la optiunea "Margins (millimeters)" si inlocuiti setarile implicite cu "ZERO", in asa fel incat pagina sa aiba marginile stabilite de noi in imagini, fara alte adaosuri.... Bifati "Centering" inclusiv la optiunile orizontal si vertical, apoi bifati "Fit to 1 by 1 page".

Test de penetrare cu o armă de 3,4 Jouli VIDEO

miercuri, 20 martie 2013

Asa cum am aratat si in articolul precedent intitulat  Test de penetrare cu o replica airsoft cu puterea de 2 Jouli  diverse experimentele efectuate cu bile si replici airsoft permit sa se estimeze viteza minima pentru o bila de a penetra în piele si eventual in tesutul muscular, iar aceste experimente sunt utile pentru determinarea caracteristicilor diverselor replici, dar si pentru a stabili fara echivoc distanta minima de siguranta la care aceste arme pot fi utilizate fara pericol in jocurile ce implica impuscarea adversarului....
Cum s-a observat si din comentariile avizate ale unor cititori ai acestui blog, lucrurile nu sunt totusi bine stabilite... iar eu imi voi permite sa citez in acest articol cateva dintre aceste opinii.
Inainte de a da curs citatelor respective, tin sa va invit sa vizionati clipul de mai jos. Testul nostru ne-stiintific a fost efectuat asupra a doua bucati de muschi de porc (in loc de gel balistic) cu grosimea totala de 3,5-4 cm, de la o distanta de 3 metri.
Sandu Cosmin spunea...
Accesati linkul acesta:

http://www.brassfetcher.com/Airguns/177%20Caliber%20Airgun%20Terminal%20Performance.pdf

si vedeti ca s-au facut nenumarate teste de penetrare in gel balistic cu diverse pellete si bb-uri pentru arme cu aer comprimat cal 0.177 (4,5 mm) si s-a constatat ca cu bile comparabile ca greutate cu cele de airsoft (5,2 grains steel bb's= 0,33 grame bile de otel) la o viteza de 400 fps (121,5 m/s) avem o penetrare de 2 inci (5 cm.) la o putere de 2,45 Jouli a armei. 

La o viteza de 450 fps (137 m/s) avem o penetrare de 2.4 inchi (6 cm.) si o putere a armei de 3,1 Jouli. 

 Testele se fac de la o distanta de 10 picioare adica 3 metri de blocul de gel balistic si apoi se masoara penetrarea. Se pot face si teste acoperind blocul de gel cu un material textil pentru a simula penetrarea asupra unui corp imbracat....



 Toate testele dovedesc ca bilele de 4,5 mm cu greutatea de 0,33 grame penetreaza MINIM 5 cm. in gel. 

Problema este ca aceste date pot fi doar aproximativ transferate la airsoft din cauza ca aici avem calibrul 6 mm si nu 4,5 mm iar bilele sunt de teflon si nu de otel....

Intr-adevar, la un calibru mai mare, avem o forta de frecare mai mare si deci penetrarea e mai mica.

Totusi, se pot face teste cu gel balistic si la airsoft (vezi pe net cum se face acest gel!) si vom vedea ca orice replica airsoft cu puterea de cel putin 2,5 Jouli asigura o buna penetrare cu bile de metal de exemplu 0,30 grame aluminiu.... patrunderea fiind de minim 1-1,5 inci adica 2,5-3,8 cm.

Astfel, se recomanda ca in niciun caz sa nu se foloseasca replicile airsoft cu puterea de minim 2,5 Jouli la distante mai mici de 5 sau chiar 10 metri!

Pentru Sandu Cosmin: Cifrele de penetrare ar putea să nu fie exacte... Calibrarea standard este de 85 mm penetrare in gel balistic, atunci când se trage cu bb standard de oțel de 0.177 calibru la 180 m pe secunda (590 ft / s). Necalibrarea gelului balistic in mod corect poate arăta o variație de până la + sau - 50%! Mai mult, pielea animalelor rezista de penetrare mult mai mult decât tesutul muscular simulat de gelatină. Țesutul pielii umane pe tors rezista la penetrare la fel de mult ca 50 mm (2 inci) de mușchi (gel balistic), iar pielea de cal este echivalentul a aproximativ 200 mm (7,9 inci) gel baistic sau tesut muscular.
Astfel, dacă penetrarea este de 8,5 cm in gel balistic, putem spune că rezultatele asupra unei tinte umane reale NU vor fi tot de 8,5 cm, datorita exact celor expuse mai sus, respectiv diferentele de calibrare si grosimea pielii... totusi, putem spune ca la o penetrare de 8,5 cm in gel, corespunde aproximativ o pătrundere de 3,5 cm in corpul uman (piele + tesut muscular), cum ziceam mai sus.

Atentie mare la utilizarea acestor replici!
O serie de teste au fost efectuate pentru a determina vitezele necesare pentru peletele de metal (alice) pentru pistol cu aer comprimat (calibre 0.177 și 0.22) și gloante calibrul 0.38 (gloanțe de 9 mm.) pentru a determina viteza minima necesara producerii de rani.Cu alice 0.177 calibru (4,5 mm) cântărind 8.25 grains (0,53 grame)e necesară o viteză minimă de 101 m / s (331 ft /s) pentru a perfora pielea. La calibrul 0.22 (5,5 mm calibru) alice/pelete cântărind 16.5 grains (aprox. 1 gram)e nevoie de o viteză minimă de 75 m (245 ft / s) / Un glonte rotund calibrul .38 (9 mm)cântărind 113 grains (7,3 grame)perforeaza pielea la 58 m/s (191 ft / s). Aceste studii par să indice faptul că proiectilele usoare au nevoie de viteza mai mare pentru a perfora pielea decat cele de calibru mai mare si mai grele.
Printr-un calcul aproximativ putem deduce ca un proiectil de 6 mm calibru pentru airsoft are nevoie de minim 146 m/s (480 ft/s) la o greutate de minim 0,50 grame pentru a perfora pielea. Asta inseamna o energie de aproximativ 4,6 Jouli, imposibil de atins cu orice replica airsoft comuna! Totusi, se considera periculoase orice replici cu energia mai mare de 1,35 Jouli , iar nivelul de penetrare e plasat intre puterile de 3 si 4 Jouli. Agenția Forensic Science din Irlanda de Nord a evaluat astfel energia de de la care o armă cu aer este considerata o armă de foc capabila să provoace o rană semnificativă între 3-4 Jouli. Carabina MK1 se incadreaza EXACT in aceasta categorie, daca se ia in considerare varianta modificata pentru o putere mai mare.
De asemenea, experimentele efectuate cu bile airsoft permit sa se estimeze viteza minima pentru o bila de a penetra în piele ( penetrarea înseamna ca peletele sferice intra mai mult de jumatate in piele). În 1978 a fost masurata viteza critica pentru penetrarea pielii ce poate fi empiric data de formula: 
Unde m este masa unui glonte sferic, în grame. Acest lucru înseamna ca un proiectil tipic de 0.20 g airsoft va penetra pielea la 136.7 metri pe secunda (448 ft / s), sau 1.87 Jouli.
La o putere de 2 Jouli si folosind bile de 0,32 grame, penetrarea pielii umane e asigurata la o viteza de 112 m/s.
Trebuie sa retinem ca aceste date sunt calculate pornind de la energia si viteza furnizate la iesirea bilei de pe teava. 
Dupa cum stim, aceste valori scad odata cu distanta, astfel ca o replica ce dezvolta 3 pana la 3,2 jouli initiali, va asigura penetrarea pielii cu bile de 0,20 grame pana la distante cuprinse intre 5 si 7,5 metri, adica pana in punctul in care valoarea energiei scade la aproximativ 2 Jouli. Putem astfel determina distanta minima de siguranta ca fiind de 10 metri pentru astfel de replici.

In imaginea urmatoare se observa cum bila a penetrat complet pielea bratului trecand pana la tesutul de dedesubt!

In penultima fotografie se observa o rana produsa de Carabina Ruger MK1 ( peste 3 Jouli putere modificata) cu bile de 0,36 grame de la o distanta de aproximativ 6 metri. Fotografia este facuta la o zi dupa neplacutul eveniment. De luat in seama este faptul ca persoana impuscata purta o bluza de trenig care a atenuat intrucatva puterea loviturii. Cu toate acestea pielea a fost sparta si s-a produs sangerare!.... cat despre durerea resimtita, nici nu are rost sa vorbim! 


Ultima imagine pezinta pentru comparatie efectele unui proiectil de cauciuc calibrul 10 mm si 0,60 grame, propulsat de un cartus blank tip Flobert 9 mm. Arma este un revolver Magnum Defender Keserű (Ungaria), cu o putere medie de 20 Jouli si eficacitate maxima la 5-10 metri.




 


7 comentarii

Anonim spunea...

Foarte interesant testul!Ne da o idee despre ce poate face aceasta carabina MK1 si de faptul ca ea ar trebui utilizata numai de persoane responsabile. Oricum cred ca la jocl de airsoft jucatorii se cam feresc de ea

23 martie 2013 la 05:05
Anonim spunea...

Apreciez efortul celui care a facut aceste teste. Se vede ca este o persoana pasionata de arme, airsoft si experimente balistice.

23 martie 2013 la 05:06
Anonim spunea...

A incercat cineva carabina asta cu bile de otel de 0,86 grame? Cum se comporta?

31 martie 2013 la 03:41
Anonim spunea...

Sunt prea grele! Aceasta replica are o putere intre 2,6 Jouli si un maxim de 3,5 Jouli - in functie de gazul folosit si de temperatura mediului ambiant (cand e cald afara - peste +30 grade - puterea armei creste foarte mult). La puterea asta REALA bilele de 0,86 sunt PREA MULT. Ideale ar fi bile de 0,50 grame insa nu cred ca se gasesc astfel de bile pt airsoft.

31 martie 2013 la 09:33
Anonim spunea...

heheheh! ca sa omori un iepure e nevoie de o energie de minim 6 - 6,5 Jouli la impact deci asta inseamna ca pusca trebuie sa aiba un minim de 12 pana la 16 Jouli la iesirea pelletului de pe teava. La sobolani valoarea energiei e un pic mai mica. Deci nu va imbatati cu apa rece ca nu vanati nimic cu airsoft. Poate doar vrabii sau un porumbel amarat de aproape! Adica 5 - 10 metri si asta cu o replica puternica!!!!

21 ianuarie 2014 la 22:50

Un proiectil de calibrul 43 adica 11 mm are nevoie de o viteză de aproximativ 75 - 80 mps pentru a penetra pielea. Viteza asta e pe deplin asigurată de Walther PPQ marker pistol Paintball la o putere de aproximativ 7 jouli.

13 octombrie 2021 la 06:32
Anonim spunea...

4 jouli sunt puternici ?

15 iulie 2022 la 17:31

Trimiteți un comentariu