Instrucțiuni pentru imprimarea țintelor

Pentru formatul standard A4: La printare veti intra in meniul corespunzator si veti alege File / Page Setup , bifand optiunea "Portrait", astfel ca imaginea sa fie tiparita "in picioare".
Treceti apoi la optiunea "Margins (millimeters)" si inlocuiti setarile implicite cu "ZERO", in asa fel incat pagina sa aiba marginile stabilite de noi in imagini, fara alte adaosuri.... Bifati "Centering" inclusiv la optiunile orizontal si vertical, apoi bifati "Fit to 1 by 1 page".

Regulament airsoft "Field Target" pentru tirul cu puşca

miercuri, 21 decembrie 2011

Regulament FIELD TARGET (traducere si adaptare dupa regulile de tragere ale AAFTA si BFTA)
 1. Arme cu aer comprimat pentru airsoft
 A – Orice arma cu aer comprimat, de tip airsoft, de orice configuratie, în cal. 6 mm ,
 cu o putere de maxim 7,5 jouli care respecta normele de siguranta si trage un singur pellet la o actionare a tragaciului.
B – Orice arma cu aer comprimat declarata periculoasa, pentru oameni sau obiecte (inclusiv tinte), de catre directorul concursului, nu va fi permisa pentru utilizare pe timpul desfasurarii concursului.
C – Utilizarea a mai mult de o arma cu aer comprimat nu este permisa pe parcursul de tragere, cu exceptia aparitiei unei defectiuni.
2. Dispozitive de ochire
A – Este permisa utilizarea oricarui tip de dispozitiv de ochire. (lunete, red dot , dioptru etc.)                   
Utilizarea lunetelor de mare putere este permisa dar nu constituie un avantaj, deoarece factorul de putere si eroarea de paralaxa trebuie reglate înainte de prima tragere.
B – Este interzisa utilizarea dispozitivelor create special pentru sau care pot fi folosite pentru  determinarea/masurarea distantei pâna la tinta.
3. Proiectile sau pellete
A – Este permisa utilizarea oricarui tip de pellet compus exclusiv din material plasic/teflon.
4. Tinte
A – Se vor utiliza tinte silueta – de tip cade-la-lovire, resetabile de la punctul de tragere. Siluetele pot fi cele tipice pentru tirul cu aer comprimat
(sobolan, veverita, porumbel, iepure, cioara etc.) sau orice alte tinte adecvate tirului, inclusiv tintele cu cercuri, imprimate pe hartie si folosite in competitiile internationale pentru tirul cu arme cu aer comprimat.
B – Tintele se vor plasa între 9,1 metri si  50,29 metri (10 yarzi – 55 yarzi) de la punctul de tragere, uzuale fiind distantele de 10 metri ( 33 Ft. ) ,  15 metri ( 50 Ft.) si 30 metri (98, 5 Ft / 33 yarzi).
C – Directorul de Concurs va asigura buna definire a culoarelor de tragere si a limitelor fizice ale punctelor de tragere.
D – Se va asigura o vedere clara si neobstructionata a zonei de lovire din cel putin o pozitie de tragere.
E – Tragatorii îsi pot reseta singuri tintele în momentul când au primit permisiunea în acest sens de la persoana care tine scorul.
5. Scorul
A –  Se acorda un punct pentru fiecare lovitura reusita si un zero pentru
fiecare ratare. In cazul tintelor cu cercuri punctajul se acorda in functie de scorul loviturilor de pe tinta.
B – Se acorda lovitura reusita atunci când tinta cade; orice miscare a pedalei zonei de lovire care nu are ca rezultat caderea tintei va fi înregistrata ca ratare.
C – Odata arma epolata, orice descarcare de aer pe teava si/sau dezangajarea cocosului se vor înregistra ca ratare daca tinta nu cade. Oricare tragator îsi poate anunta intentia de a descarca arma în pamânt fara penalizare pentru ratare.
* Scoruri disputabile
A – Orice nemultumire va fi comunicata arbitrului înainte de parasirea tintei.
B – Orice disputa nerezolvata pe loc va fi comunicata directorului de concurs, a carui decizie va fi definitiva.
 ** Scor egal
A – În cazul în care doi (2) sau mai multi tragatori sunt la egalitate pentru un premiu, se practica shoot-off, sau orice alt sistem, stabilit de catre directorul de concurs, care sa stabileasca diferenta între tragatori.
6. Pozitia de tragere
A – Este permisa orice pozitie de tragere, dar câmpul de trageri poate fi aranjat astfel încât sa necesite o pozitie obligatorie de tragere la unele dintre tinte. Se poate utiliza un semn (indicator), la culoarul de tragere, care sa indice obligativitatea unei anumite pozitii de tragere.
B – Este permisa utilizarea curelei armei si a paturilor de arma modificate.
C – Este interzisa utilizarea oricarei forme de sprijin pe sol, atât pentru arma cu aer comprimat cât si pentru corpul tragatorului (de exemplu bipod, bancuta, scaun, buturuga, etc.).
D – Poate fi folosit un pres pentru tragere din pozitia asezat/culcat, dar numai daca este folosit ca un pres
E – La tragerea din pozitia asezat, (pozitia clasica la FT) inaltimea maxima pentru orice forma de suport pe care se sta asezat va fi de 6 inch (15,24 cm), masurata cu tragatorul asezat pe suport.
F – Se ia în considerare înaltimea de la sol la punctul cel mai înalt al suportului.
G – Suportul poate fi folosit numai pentru asezare pe el, si în nici un alt fel, ca sprijin pentru tragere.
H – Arma cu aer comprimat trebuie sustinuta de mâna (mâinile) si corpului tragatorului.
           *Nota: Se pot aplica variatii la Regula nr. 6  în baza deciziei directorului de concurs si în conformitate cu dorinta tragatorilor, cu conditia sa nu intervina vreun avantaj inechitabil. În situatia în care ar putea sa existe un astfel de avantaj, tragatorii care ar putea beneficia de acesta vor concura pentru premii într- o clasa separata.
7. Secventa Tintelor
A – Directorul de concurs stabileste secventa de tragere, dupa numar, de la stânga la dreapta, de la cea mai apropiata la cea mai îndepartata, etc.
B – Tragerea asupra unei tinte, alta decât cea care urmeaza conform secventei de tragere, se înregistreaza ca ratare la tinta care urma în conformitate cu secventa de tragere.
C – Daca a fost doborâta tinta gresita, ea va fi resetata si tragerea va continua de la tinta care urmeaza normal în secventa de tragere.
8. Timp disponibil la o tragere
A – Directorul de Concurs si/sau Arbitrul Principal pot impune o limita de timp pentru fiecare tinta, pentru fiecare culoar sau pentru fiecare tragator.
Directorii de Concurs trebuie sa comunice utilizarea cronometrelor si limitele de timp în anuntul dinaintea începerii concursului. Cronometrele vor fi de tip countdown (numaratoare inversa), cu o alarma sonora la expirarea intervalului.
În mod curent se asigura un interval de un (1) minut per tragere si un (1) minut de obisnuire cu culoarul de tragere. Astfel, patru (4) trageri la un culoar echivaleaza cu un interval permis pentru acel culoar de cinci (5) minute.
B – Cronometrul poate fi pornit de un membru al echipei sau de tragator, si poate fi plasat astfel încât tragatorul sa aibe posibilitatea de a-si monitoriza timpul. Cronometrele se vor porni atunci când tragatorul:
 1 – Se aseaza pentru o tragere din pozitia asezat;
2 – Epoleaza pentru prima data la o tragere din genunchi sau din picioare;
3 – Se întinde pe sol pentru o tragere din pozitia culcat.
C – Daca se declara linie rece / încetarea focului / STOP FOC în intervalul în care cronometrul este activ, se opreste cronometrul si se adauga 15 secunde la intervalul ramas, apoi se reporneste cronometrul în momentul când se declara linie fierbinte / reluarea focului.
D – Orice trageri efectuate dupa ce suna alarma vor fi cuantificate ca ratari.
Daca tragerea se efectueaza exact în momentul când suna alarma si membrii echipei sunt de acord cu sincronicitatea evenimentelor, tragatorului i se va acorda lovitura. Orice dispute sunt judecate de arbitru sau de directorul de concurs.
9. Penalizari
 A – Penalizarea pentru infractiuni deliberate vis-a-vis de Regulamentul de Tragere, comportare periculoasa, indecenta si orice încercare de a trisa este descalificarea – eliminarea din concurs.
 10. Directorul de Concurs
A – În orice fel de situatii care pot surveni în timpul desfasurarii concursului si care nu sunt cuprinse de acest Regulament, decizia Directorului de Concurs este definitiva.

Reguli de siguranta inspirate din prevederile  WFTF / AAFTA / BFTA privind siguranta în timpul desfasurarii competitiilor de Field Target
Aceste Reguli de siguranta fac parte integranta din Regulamentul de Tragere si vor fi respectate cu strictete. Orice persoana care nu respecta Regulile de siguranta va fi eliminata de pe câmpul de tragere si din participarea la concurs.
 Înaintea inceperii competitiei se va tine un instructaj, de catre Directorul de Concurs, tuturor participantilor si se va intocmi un proces verbal care va fi semnat de toti participantii.
1 – Toate armele cu aer comprimat vor fi neîncarcate pâna la intrarea pe linia de tragere, cu teava îndreptata în jos.
2 – Teava armei cu aer comprimat nu va fi îndreptata în nici un moment catre o alta persoana.
3 – Pe linia de tragere vor fi respectate urmatoarele proceduri de siguranta :
A – Nici o arma cu aer comprimat nu va fi încarcata sau armata pâna în momentul când tragatorul este gata sa efectueze tragerea.
B – Când arma cu aer comprimat este încarcata sau armata pe linia de tragere, SIGURANTA nu va fi eliberata decât în momentul în care teava este îndreptata spre tinta iar tragatorul este gata sa TRAGA.
C – Când se armeaza armele cu aer comprimat cu sistem cu piston, tragatorul trebuie sa tina de teava sau de levierul de armare în timpul introducerii pelletului pentru a preveni descarcarea accidentala a armei si ranirea sa sau a celorlalti tragatori.
D – Asigurarea unei distante de siguranta între tragatori pe linia de tragere este atât judicioasa cât si curtenitoare.
E – Fiecare tragator este responsabil de directia în care trage, cât si de siguranta celorlalti tragatori.
F – Când Ofiterul de Siguranta a Câmpului de Tragere declara LINIE RECE – STOP
TRAGERE, toti tragatorii vor rupe arma, vor deschide porturile de încarcare sau vor desprinde levierul de armare pentru a demonstra o LINIE RECE sigura.
G – Ofiterul de Siguranta a Câmpului de Tragere va fi anuntat atunci când un tragator doreste sa aseze o noua tinta de antrenament. Ofiterul de Siguranta a Câmpului de Tragere poate cere o LINIE RECE – STOP TRAGERE din proprie initiativa, ori de câte ori considera necesar. În acest moment, la comanda lui, se pot amplasa tintele. În parcursul de tragere, Arbitrii desemnati vor actiona ca ajutoare ale Ofiterului de Siguranta a Câmpului de Tragere (Arbitru Sef).
H – Ofiterul de Siguranta a Câmpului de Tragere sau Arbitrul vor avea decizia finala în probleme de Siguranta Parcursului.
I – Pe câmpul de tragere se vor folosi exclusiv pellet-uri din material plastic/teflon.
4 – Siguranta tragerilor  trebuie atât încurajata cât si impusa. De aceea, este important ca toti tragatorii sa încerce insistent sa manipuleze cu grija armele cu aer comprimat. Este la fel de important ca tragatorii sa atraga atentia oricui în ce priveste manevrarea necorespunzatoare a armei cu aer comprimat si, daca e necesar, sa raporteze neconformitatile Ofiterului de Siguranta a Câmpului de Tragere sau Arbitrului.
5 – ESTE INTERZISA PREZENTA COPIILOR neangrenati în competitie pe parcursul de tragere.
     * Tragatorii juniori trebuie sa fie aprobati de Ofiterul de Siguranta a
Câmpului de Tragere, si vor fi obligatoriu instruiti în ce priveste SIGURANTA PARCURSULUI si supravegheati de un adult.
6 – ATÂT CONSUMUL CÂT SI POSESIA ALCOOLULUI SUNT INTERZISE IN ZONA DE DESFASURARE A  PARCURSULUI DE FIELD TARGET. Prezenta animalelor de companie în zona de concurs si în zona de antrenament este interzisa.
Preluare si adaptare dupa: Sursa
ANEXA:
Tinte speciale, de antrenament si pentru calificare Reamintim celor care vor sa descarce aceste tinte pentru o printare ulterioara, ca modelele sunt realizate pe formatul de coala A4 si pentru o vizualizare la dimensiunile corecte e de preferat sa folositi un browser de internet care permite deschiderea imaginii intr-o fereastra suplimentara. Dati click pe imaginea dorita, deschideti intr-o noua fereastra si eventual mai dati click inca odata pentru a vedea tinta la dimesiunea corecta. Folositi de preferat Google Chrome sau Opera Browser for Windows.
Toate tintele prezentate sunt realizate sub sigla "Rodrigues Targets" si va sunt oferite gratuit de catre noi!



















Tinte pentru concurs derivate din cele standard/ oficiale pentru armele cu aer comprimat









































































10 comentarii

Anonim spunea...

Un post extrem de bine pus la punct si foarte folositor! felicitari!

16 februarie 2012 la 09:38
D-Petre spunea...

Autorul articolului e cumva neam cu plagiatorul sef Mang ?
Macar daca aveai bunavointa sa scoti referirile la Field Target ... pentru ca Field Target si AirSoft sunt doua chestii total diferite si in afara de faptul ca folosesc arme cu aer comprimat nu prea au niciun fel de legatura. (dupa cum se poate vedea si din acest articol publicat pe acest site:http://www.airsoft-ro.com/2011/09/despre-airsoft-si-tirul-cu-replici.html )
Regulamentul de Field Target pe care l-ati plagiat nu are nicio legatura cu Field Target.

17 mai 2012 la 00:23

Atata vreme cat replicile airsoft pot fi utilizate si la tragere la tinta cred ca regulile de field target se pot aplica si la acestea. Din pacate multi considera airsoftul doar un sport in care echipele simuleaza lupte in diverse situatii, insa airsoftul poate sa fie si o disciplina in care tragerea la tinta sa aiba o identitate proprie, de sine statatoare.
Desigur, pentru obiectivitate si pentru linistea dvs, D-le Petre, - se va publica sursa articolului precum si faptul ca acesta e o adaptare pentru airsoft.
Sper ca ne-am lamurit.
Cu stima.

17 mai 2012 la 00:47
D-Petre spunea...

Nu are nicio legatura cu Airsoftul

17 mai 2012 la 00:49
D-Petre spunea...

Amice, aici nu e vorba de linistea mea ... e vorba ca cele doua discipline spoirtive nu prea au nimic in comun si regulamentul de Field Target nu se potriveste de niciun fel cu Airsoftul. Faptul ca in amandoua disciplinele se folosesc arme cu aer comprimat nu justifica aceasta adaptare nereusita a regulamentului de Field Target.

17 mai 2012 la 00:53

N-are rost sa polemizam inutil. Cata vreme exista replici airsoft comparabile ca putere si precizie cu UNELE arme cu aer comprimat, regulamentul e bine-venit cu adaptarile de rigoare. Mai mult decat atat, as zice faptul ca ORICE arma ( de exemplu cu calibrul .22) poate fi folosita respectand regulamentul in cauza.
In fine, cum ziceam - polemicile nu-si au rostul pentru ca avem viziuni diferite asupra problemei.
Atitudini exclusiviste am mai intalnit, din pacate. Dau exemplu doar cel de pe un anumit forum, acolo unde este exclusa din start orice discutie despre replicile airsoft "puternice si precise" pe motivul ca airsoftul nu este decat un joc de echipa ce simuleaza situatii militare, nicidecum un sport ce include si activitati de tragere la tinta.
Daca experienta dvs in materie de arme cu aer poate fi utila pe acest blog ( care nu trateaza exclusiv airsoftul ci si altele precum paintball, tir cu arme cu aer, autoaparare, etc) atunci astept sugestii in acest sens.

17 mai 2012 la 01:17
D-Petre spunea...

Nu e vorba de polemica ... dupa cum ai spus si tu, avem viziuni diferite asupra problemei, dar asta nu ne face incompatibili. Trag cu aer comprimat de vreo 11 ani dar nu ma intereseaza absolut deloc vanatoarea cu arme de foc, airsoftul, paintballul sau armele de autoaparare cu gaze sau bile de cauciuc.
Raman fidel armelor cu aer comprimat si in special acestei discipline sportive numita FieldTarget.

18 mai 2012 la 04:45

Nu stiam ca ne tutuim... dar in fine, - asa e pe net. Eu nu-s fidel replicilor airsoft, exersez frecvent cu replici de acest tip pentru ca nu necesita amenajari deosebite si pentru ca e mult mai ieftin decat cu pistolul cu glont. Cu arme cu aer comprimat am tras ocazional si intr-adevar exista un " ceva in plus" fata de tirul cu replici airsoft, ca sa zic asa. Satisfactia e mult mai mare, intr-adevar. Paintball-ul nu ma intereseaza decat in masura in care poate fi folosit cu bile tip "pepperball" pentru autoaparare. Mda... probabil ca datorita varstei ( gresesc daca spun ca si dumneata esti trecut de 40 ca si mine?) nu mai sunt asa de receptiv la .... nou. In fine, d-le Petre, toate cele bune si cine stie, poate mai conversam, incercand sa aducem la un fel de numitor comun airsoftul cu aerul comprimat. Mda... stiu ca formularea nu e cea mai fericita, insa acum is tare obosit si ma exprim cum pot. La buna vedere.

18 mai 2012 la 10:32
AA spunea...

A financial investigation instruments I have found downloadable at https://www.excel-accounting-budget-analysis.com. Which can effortlessly execute to form budgetary examination for commerce such an receipt processing, bookkeeping, and bookkeeping and to preserve adjust sheet, pay articulation, cash stream articulation on month to month premise and budget examination for current and future year as well.

9 februarie 2021 la 00:00
Unknown spunea...

Buna, sunt Mihai, exista in Romania campuri de field target?

23 iunie 2021 la 09:40

Trimiteți un comentariu