Instrucțiuni pentru imprimarea țintelor

Pentru formatul standard A4: La printare veti intra in meniul corespunzator si veti alege File / Page Setup , bifand optiunea "Portrait", astfel ca imaginea sa fie tiparita "in picioare".
Treceti apoi la optiunea "Margins (millimeters)" si inlocuiti setarile implicite cu "ZERO", in asa fel incat pagina sa aiba marginile stabilite de noi in imagini, fara alte adaosuri.... Bifati "Centering" inclusiv la optiunile orizontal si vertical, apoi bifati "Fit to 1 by 1 page".

Ţinte (Targets)


Sunt multe siteuri care ofera tinte printabile. Problema este ca dupa ce salvezi in calculator imaginile respective, observi ca nu poti sa le printezi la dimensiunea corecta, conform standardului.

Iar asta din mai multe motive intre care fie ca sunt concepute pentru sistemul anglo-saxon in inci in loc de centimetri fiind necesara redimensionarea colii pentru formatul A4 utilizat de noi, fie imaginile respective nu ofera nici o scala dupa care sa te poti ghida.....

Tintele prezentate aici sunt deja concepute pentru formatul A4 . Dati click pe imaginea care va intereseaza si observati ca aceasta se va deschide intr-o fereastra noua. Dati din nou click pe imaginea astfel deschisa pentru a observa in detaliu tinta la dimensiunea exacta, apoi salvati tinta in calculator pentru o printare ulterioara.

Tintele prezentate sunt in general cele folosite pentru pistoalele si carabinele cu aer comprimat, intrucat aceste arme sunt cele mai asemanatoare din punct de vedere constructiv si al performantelor cu replicile de airsoft. Cu toate acestea in unele cazuri au fost necesare mici modificari fata de tintele standard, deoarece armele cu aer comprimat ( atat cele cu pelete/alice, cat si cele cu bile/ bb) au calibre de 4,5 mm ( .177 inch) si 5,5 mm ( .22 inch) pe cand cele de airsoft caibrul de 6 mm ( . 24 inch) ceea ce facea dificila folosirea tintelor de precizie ale caror cercuri sunt foarte apropiate intre ele. De asemenea, perforatiile produse in tintele de hartie cu ajutorul proiectilelor de 6 mm sunt mai neregulate ca margini decat cele produse de alicele cu cap plat folosite in general la tir. Astfel, am decis in unele cazuri sa majoram putin distanta intre cercurile tintei.

Un caz perticular il reprezinta tinta de 10 metri pentru pusca cu aer comprimat (click pe link pentru tinta modificata de noi) care este extrem de mica avand un total de numai 4,5 cm. In acest caz adaptarea pentru airsoft nu a fost posibila intrucat ar fi modificat prea mult tinta, astfel ca am recurs la o notare diferita. Pentru fiecare tinta din cele noua de pe coala A4, notarea se face astfel: 10 puncte pentru lovitura in cadrul inelelor 10 pana la 7 inclusiv; 9 puncte pentru inelele de la 6 pana la 4 inclusiv; 8 puncte pentru cercurile 3 pana la 1 inclusiv.

Pentru a face economie de toner la imprimanta, unele tinte au fost prezentate si in varianta "white", urmand ca dvs. sa alegeti intre aceasta si varianta "standard", respectiv cea cu "bull's eye" negru.

UPDATE! 12.01.2013!
Intrucat multe dintre mesajele primite se refera la anumite dificultati aparute la printarea tintelor publicate aici, vizand in special diferente de dimensiuni intre tinta tiparita si originalul nostru, tinem sa reamintim celor care doresc sa descarce aceste tinte si sa le printeze, urmatoarele lucruri:
Majoritatea acestor "targets" sunt incadrate pe formatul standard european, respectiv A4. 
La printare veti intra in meniul corespunzator si veti alege File / Page Setup , bifand optiunea "Portrait", astfel ca imaginea sa fie tiparita "in picioare".

Treceti apoi la optiunea "Margins (millimeters)" si inlocuiti setarile implicite cu "ZERO", in asa fel incat pagina sa aiba marginile stabilite de noi in imagini, fara alte adaosuri.... Bifati "Centering" inclusiv la optiunile orizontal si vertical, apoi bifati "Fit to 1 by 1 page".
Procedand astfel aveti certitudinea ca imaginea tiparita la imprimata corespunde exact dimensiunilor stabilite in standardul tintei.
Va reamintim ca in functie de browserul folosit, deschideti imginea intr-o fereastra noua, apoi dati click pe ea pentru a o vizualiza la dimensiunea reala, iar in cele din urma o descarcati sau o printati direct de le site, tinand cont de sfaturile de mai devreme.
Recomandam totusi descarcarea tintelor in calculatorul personal (si apoi imprimarea) si nu printarea direct de pe site, deoarece pot aparea mici diferente de demensiune datorate tocmai existentei sau lipsei tuturor optiunilor de printare, in cazul tiparirii direct de pe site...

Veti beneficia de tinte de calitate, inscriptionate cu marca "Rodrigues Targets".
Pentru a putea viziona la dimesiunea corecta si pentru a putea descarca tintele pentru o printare ulterioara, va sfatuim sa folositi Google Chrome ( click pe link pentru download).
De asemenea, va reamintim ca trebuie sa mai dati un click pe imaginea deschisa intr-o fereastra noua, pentru a vedea tinta la dimesiunea reala, gata de imprimare pe o coala format A4.

Update 23/01/2013:
Deoarece am primit destule mesaje care imi solicitau informatii despre tinte dedicate in mod expres airsoftului, tin sa subliniez ca asa ceva nu exista in mod "oficial" si standardizat. Pe net veti gasi nenumarate tinte printabile pentru replicile airsoft, insa niciuna nu e reglementata "STAS" de vreo autoritate in domeniu. In general se folosesc, - asa cum va aratam si noi aici, - tinte pentru armele cu aer comprimat, sau pentru pistoale calibrul .22 inch (5,6 mm), precum si tot felul de tinte care mai de care mai "inventive", ca sa zicem asa...
Totusi, intrucat replicile airsoft sunt foarte asemanatoare cu armele cu aer comprimat si in special cu acelea care folosesc proiectile rotunde calibrul .177 inch (4.5 mm round bb's), tin sa precizez ca exista putine tinte dedicate special acestor arme. Avem NRA TQ-40 pentru distanta 5 M. BB Gun Target (click pe link pentru imagine) care este o tinta de antrenament si calificare la care diametrul exterior este de 14 cm. Avem de asemenea NRA AR-4 pentru 5 M. BB Gun Target (click pe link pentru imagine) care este o tinta standard pentru competitiile sportive la care se folosesc astfel de arme. Ma exista desigur si altele, insa cele doua de mai sus sunt cele mai uzuale.
Ei bine, intrucat NRA AR-4 este mica si deci destul de greu de folosit avand in vedere precizia armelor airsoft care este chiar mai mica decat a armelor cu round bb's, am adaptat tinta NRA TQ-40 micsorand diametrul exterior pana la 12,7 cm pe coala A 4 tiparita, obtinand astfel o tinta care se incadreaza in tipicul tintelor "14 x 14 cm" si care poate fi folosita cu succes la distante cuprinse intre 5 si 10 Metri.
De asemenea am realizat si doua tinte de antrenament speciale pentru airsoft. Prima, pentru 5 metri distanta, este asemanatoare ca dimensiune exterioara a tintelor cu NRA AR-4 insa are doar 5 cercuri per target, iar a doua similara ca imagine primei are dimensiunile identice cu "Cybergun Target Model", pentru 7,5 metri. Daca ar fi sa fim foarte scrupulosi am spune ca aceasta a doua tinta este derivata din Olympic 25 Meter and 50 Meter Precision Pistol Target - 3/8 Scale de la care am pastrat doar primele 5 cercuri, astfiel incat tinta poate fi foarte bine utilizata la orice distanta cuprinsa intre 5 si 10 metri....
Va prezentam mai jos acesta tinta in trei variante, sperand astfel sa va ajutam in demersul de a deveni buni tragatori ... airsoft!